top of page
  • Writer's pictureDeniz Mistepe

Hayata Dair


İletişim hayatımızın çok önemli bir parçası. İş yerinde, evde, okulda, arkadaş toplantılarında, sokakta, alış verişte, telefonda ve başka zamanlarda sürekli diğer insanlarla etkileşim içerisindeyiz. Bireysel ve toplumsal hayatı doğrudan etkileyen hayati bir konu bu ve gerekli özeni göstermediğimizi düşünüyorum.

Arapçadan dilimize geçen adabı muaşeret, edepli yaşam anlamına gelir. Nezaket, terbiye ve görgü kavramlarının birlikteliğinden oluşur. Karşılıklı saygı ve sevginin yıpratılmadan korunabilmesi için olmazsa olmaz şarttır. İletişim kurabilmemiz için gerekli ortamı sağlayacak kural ve davranışlar bütünüdür.

Daha iyi bir hayat istiyorsak, en yüksek terbiye standartlarına sadık kalmalıyız. Nezaketi asla terk etmemeliyiz ve seviyeyi düşürmemeliyiz.

Oldukça basit kuralları göz ardı ettiğimiz için işleri zorlaştırıyor, sorunları büyütüyor ve hayatımızı olumsuz anlamda derinden etkiliyoruz. Daha önemlisi insanların saygısını ve sevgisini kaybediyoruz.

Dinlemek önemli bir iletişim ve görgü kuralıdır. İnsanları aktif olarak dinleyin. Dinlerken gözlerine bakın ve vücut diliyle de konuya olan ilginizi belli edin. Konuşma esnasında insanları rencide etmeyin. Onların düşüncelerine saygı duyun ve bunu belli edin. Karşınızdakini küçük düşürecek itham ve eleştirilerden şiddetle uzak durun. Gerekli değilse konuya eklemeler yapmayın. Düşünceniz sorulursa konudan sapmadan kısa ve net ifadelerle açıklayın. Konu hakkında bilginiz yoksa açıkça bilmiyorum deyin.

Randevularınıza her zaman tam vaktinde gidin. Öngördüğünüz zamandan on beş dakika önce yola çıkın. İstenmeyen sebeplerle geç kalacağınızı fark ederseniz mutlaka muhataplarınızı durumdan haberdar edin, gerekirse buluşmayı iptal edin. Kendi zamanınızı harcarken başkalarının zamanlarını da harcamayın. Ve bu konudaki hassasiyetinizi açıkça belli edin.

Başkalarının eşyalarına en az kendi sahip olduklarınız kadar özen gösterin. Ortak kullanım alanlarının herkese ait olduğunu unutmayın ve gerekli hassasiyeti gösterin. Çevreyi kirletmeyin hatta temizleyin, şehir mobilyalarına zarar vermeyin, marketteki sepeti itinalı kullanın, umuma açık tuvaletleri temiz tutun. Bunlar ve benzeri küçük detaylar hepimiz için hayatı kolaylaştırıcı güçlü etkiye sahiptir.

Başkalarının saygısını kazanmak istiyorsanız kendinize saygı duyun. Samimi ve güzel sözlerle iletişim kurmaya çalışın. Bir şey isteyeceğiniz zaman lütfen deyin ve rica edin. Akabinde mutlaka teşekkür edin. Yapılan işi takdir edin. Memnuniyetinizi en açık şekliyle nezaket kurallarının dışına çıkmadan ifade edin. İnsanlara patronluk taslamayın. İnsanları maddi imkânları ile değerlendirmeyin. Fakirleri, yardıma muhtaç olanları hor görmeyin. Her fırsatta yardım edin. Gülümseyin, içtenlikle konuşun, selam verin. Olumsuz yönlerini görmemeye çalışın.

Arkadaşlarınızla, aile fertlerinizle, çalıştığınız ekiplerle yüzgöz olmayın. Gereken sevgi ve saygının ötesinde bir şey vermeye çalışmayın ve karşı taraftan da beklemeyin. Sürekli aynı kişilerle görüşmeyin. Farklı ortamlarda yeni arkadaşlar edinmeye çalışın. İnsanlarla iletişimde sınırların ötesine geçtiğiniz her adım büyük riskler barındırır. Süreç değer verdiğiniz insanları kaybetmeye kadar ilerleyebilir. Bu riskleri aklınızdan çıkarmayın.

Ne yapın edin fazla kilolarınızdan kurtulun. İyi ve günün gerektirdiği şekilde giyinin. Aksesuarlarınız ile ayakkabınızın uyumuna dikkat edin. Her gün mutlaka duş alın ve parfüm kullanın. Kendinize değer verin. Bu aynı zamanda başkalarına verdiğiniz değerin dışa yansımasıdır ve sağlıklı iletişim için önemli bir araçtır.

Hayata değer verdiğinizi hal, tavır ve görünüşünüzle dışarıya yansıtın. İyi iletişim saygının ve sevginin anahtarıdır.

...

66 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page