top of page
  • Writer's pictureDeniz Mistepe

Sanatın Hayata Yansıması


Hayat tasarım ve sanatı bizlere sunan detaylar ile şekillenir. Daha önce konuştuğumuz, doğayı süsleyen mucizelerden bahsetmiyorum. İnsan eli ile oluşturulmuş, gündelik hayatın bazılarımız için olmazsa olmazları anlatmak istediklerim.

Sabah evden çıkıp yürümeye başladığında, hayatımıza giren iyi ya da kötü birçok tasarım ve sanat eseri ile karşılaşırsın. Yaşadığın o anı ve başladığın günü güzel kılacak olan her detay, genellikle başkalarının senin adına karar verip uyguladığı çalışmalar ile doludur.

Gazete almak için uğradığın büfe yıllardır misafiri olduğun sokağa ait olmasına rağmen, o yaşanmışlıktan ve sıcaklıktan çok uzak plastik bir kutudur maalesef. Senin adına o kutuyu oraya koyanlar sanatsal bir eseri fonksiyonel bir tasarım haline getirip güzel bir güne estetikle başlamanı sağlayacak şansa sahip olmalarına rağmen, çok önemli olan bu detayı atladıklarından standartlara hapsolmuş çözümler ile karşına çıkarlar çoğu zaman. Üzerinde söz sahibi olamadığın detaylar çok olmasına rağmen, sevebileceğin, kendini bulabileceğin ayrıntılarda vardır gün içerisinde.

Büfeden aldığın gazete, buluşmak için her gün sabahı beklediğin bir arkadaşındır. Kâğıdının rengi, mürekkebinin kokusu, sayfa tasarımındaki detaylar senin için vazgeçilmez olmuşlardır. Belki de içerikten çok, görselliğe tutkunsundur. Elinde tuttuğun kâğıt, birçok tasarımcının gün boyunca üzerinde çalıştığı grafik sanatıdır aslında. Ona bu gözle bakarsan hayat daha anlamlı ve yaşanılabilir olur senin için.

Sabah kahveni içmek ve gazeteni okumak için gittiğin kafede de yaşanmışlıktan izler vardır. Oturduğun koltuk, duvardaki tablolar, dinlediğin George Winston’a ait Thanksgiving tınısı, kahveni içtiğin kupa ve benzeri birçok detay aslında tamamen sana ait olan günü daha renkli ve yaşanılabilir hale getirmek için sanatsal bir büyü ile tasarlanmıştır. Yudumlamak üzere olduğun kahve ile yetiştirildiği yerden başlayan bir geziye çıkabilirsin. Şu an kokusunu hissettiğin muhteşem harman seninle buluşmak için binlerce kilometre yol kat etmiş, onlarca işlemden geçmiş ve birbirini hiç tanımayan ve belki de hiç bir zaman tanıyamayacak olan insanlar tarafından senin için hazırlanmıştır. Yolculuk boyunca karşılaştığın bu insanların kıyafetleri, dinlenmek için durduğun mekânlar, seni taşıyan at arabaları, elinde tuttuğun kupa ve diğer farkında olmadığın renkler sana ait olan sabah kahvesine ait hikâyenin sanatsal, şiirsel ve görsel detaylarıdır.

Bazıları için yalnızca bir fincan kahveden ibaret olan sabah molası, senin için her gün yeniden yazılan bir roman ya da başrolünü oynadığın bir sahne sanatı olabilir. Bugüne kadar fark edemediğin çevrendeki bütün güzellikler, aslında sanatın senin hayatına yansımasıdır.

Hayata farklı bir açıdan bakmak için sanat ile düşünmeli, sanat ile görebilmeli ve en önemlisi sanatı anlamaya çalışmalısın. Çünkü tasarıma ruh veren sanat, yaşadığın an içerisindeki estetiği fark etmeni sağlayacaktır. Güzel olanı görebilmeni engelleyen bütün olumsuzlukları ortadan kaldırmaya yönelik hayata atılmış rötuşlar olarak karşına çıkacaktır.

Gerçek sanat mucizeleri ile yaratılmış olan Dünya’yı, seçilmişler aracılığı ile kirleten insanlara inat, yaşadığı mekâna farklı açılardan bakabilen ve senin adına o mekânları güzelleştiren sanatçıların eserleri hep var olacak yaşadığın sokaklarda. Yeter ki görmek iste, duymak iste ve gülümse yeni başlayan güne.

...

53 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page