top of page
  • Writer's pictureDeniz Mistepe

Dekor


Sahne aslında bir boşluk…

Seyircinin odaklanması gereken alanı tanımlayan, oyuncunun kendini ifade etme gücünü artıran bir ekran, bir yanılsama.

Ve sahne, kendi sahteliğini gören gerçek için, bir ayna. Elini uzattığında dokunabileceğin kadar gerçek ve oyunun sonunda kaybolacak kadar sahte…

Dekorun ruhunu oluşturan sahteliğin içerisinde, sanatçının hayallerinin derinliği kadar gerçek aksesuarlar. Bazen bir tuval temsil ediyor düşlerini, bazen de fazlalıkları atılmış bir mermer parçası.Kendini ifade etmek isteyen her oyuncu için performans ne kadar önemliyse, dekordaki aksesuarlar da o kadar önemli sahne tasarımcısı için.

Hayallerindeki aşkı gerçeğe dönüştürmek için vurduğu her çekiç darbesinde, etrafa sıçrayan fazlalıklar, bazen yeni aksesuarlar olarak yerini alıyor dekorda. Farkında olmadan ortaya çıkardığı her yeni parça, gerçekliğini örtüyor dekorun. Ve gözlerini kör etmeye başlıyor sanatçının. Taşa çarpan her darbe sağırlaştırıyor seyirciyi. Sıçrayan her parça izleyicilerin gözlerinde perdeler oluşturuyor.

Oyuncunun performansının önüne geçiyor aksesuarlar. Zaten sahte olan sahne, perde kapanana kadar taşıması gereken gerçekliğini yitiriyor.

Müellifin sözcüklerini gerçeğe dönüştüren perdeler, sahteleşiyor birer birer. Oyun anlatmak istediği hayalden uzaklaşıyor.

Ortada ne tuluat kalıyor, ne senaryo. Oyuncu suflörü duymuyor, seyirciler sahneyi…

Ve oyunun ruhu yitip gidiyor.

Sahne tasarımcısı, kendini tanımlamak için kullandığı çekici, oyuncuya, seyirciye, kendi sanatına vuruyor. Her darbe hayalleri ile arasını açıyor.

Sahne kalabalıklaşıyor.

Sesler yükseliyor.

Görüntü bulanıklaşıyor.

Boşluğu doldurmak isterken salladığı çekiç, paramparça ediyor aynayı. Yansımalar dağılıyor tahta zemine. Işıklar son bir defa aydınlatıyor izleyicileri.

Beşinci perdeye ulaşmak isterken, ikinci perdede drama dönüşüyor trajedi. Ve komedi olarak sonlanıyor üçüncü perdede.

Anlaşılabilirliği sahtelikten kurtarması gerekirken, başrolde olmak istiyor sanatçı.

Oyuna ihanet ediyor. Oyuncuya, seyirciye, sahneye, hayallerine…

… sanata.

Ve perde kapanıyor.

...

73 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page